Знайомтеся — “БУР’ЯН”!

Знайомтеся — “БУР’ЯН”!

«БУР'ЯН» — спільний проєкт «Феміністських транслокальностей» та медіа «Беда». До створення цього подкасту залучені деколоніальні дослідни:ці та активіст:ки, з якими співпрацюють обидва колективи. Від епізоду до епізоду змінюються не лише спікер:ки, але й модератор:ки.


Назва подкасту — «БУР'ЯН» — дика трава. Ці небажані рослини, що належать до різних родів, є маргінальними в ієрархії рослинних культур. Їх викошують, корчують, іноді навіть випалюють, але щороку вони проростають знов. Вони є невід'ємною частиною локальних екосистем і мають важливе значення для збереження ґрунтів і річкових берегів. Вони різноманітні та численні, а ще вони вперті та непокірні. Саме тому бур’ян є для нас метафорою розмаїття деколоніальних рухів, що протистоять російському колоніалізму. Це і стане темою нашого подкасту — розкриття різних вимірів колоніальності в надії, що «БУР'ЯН» буде простором для голосів людей, які постраждали від наслідків цієї політики.

У кожному епізоді спільно із запрошеними спікер:ками, ми занурюватимемось у контексти конкретних регіонів, обговорюватимемо різні аспекти колоніальної ситуації і разом шукатимемо шляхи виходу з рамок і обмежень, спричинених історичною травмою. 

Епізоди подкасту записуватимуться різними мовами, адже передусім ми враховуємо побажання наших гост:ей та модератор:ок. Наприклад, перший епізод з українською дослідницею Світланою Матвієнко доступний лише англійською мовою, оскільки не всі модератор:ки цього епізоду володіють українською, а для Світлани англійська не пов'язана з її особистим досвідом колоніальності. Враховуючи різноманітність мов наших спікер:ок та роль російської мови як інструменту колонізації, ми залишаємо вибір мови спілкування за гост:ями та модератор:ками випуску. Надалі ми пропонуватимемо гост:ям перекласти та записати вступний епізод подкасту рідною мовою. Ми також плануємо публікувати транскрипти розмов російською, англійською та/або рідною мовою учасни:ць подкасту.

Цей проєкт є нашою спробою знайти відповіді на складні питання. Якщо ви хочете поділитися з нами своїми думками, відчуттями, досвідами або ж запропонувати тему епізоду, напишіть нам на електронну пошту: bedamedia@proton.me

Епізод 0. Знайомтеся — “БУР’ЯН”!

Короткий вступ до «БУР'ЯНу» — подкасту про російський колоніалізм і деколоніальні спротиви від «Феміністських транслокальностей» та медіа «Беда». У цьому епізоді ви можете дізнатися, хто і чому створили цей подкаст, а також що саме означає його назва.

Мнение редакции может не совпадать с точкой зрения авторо:к и геро:инь публикуемых материалов.